Wonderen manifesteren in het oog van de storm is de techniek die Bali niet kent
9 May 2021 

Wonderen manifesteren in het oog van de storm is de techniek die Bali niet kent

We wonen in Canggu en dat is naast Denpasar op dit moment 1 van de drukste gedeeltes van Bali. Hoe anders is het hier in Amed aan de oostkust van Bali, we zijn er een paar dagen en deze anders zo drukke toeristenzone is volledig uitgestorven. Veel winkels, restaurants, cafeetjes en zelfs warungs zijn dicht, de hotels en pensions zijn leeg in deze Coronatijd.

Vissers in Amed

Het enige dat niet verandert is het dagelijkse leven van de 1000-en vissers, dat gaat hier gewoon door. Rond 4 uur gaan ze voor zonsopgang de zee op om kleine makreeltjes te vangen. Als ze terugkomen om 'n uur of 8 worden de bakken vol makreel naar de pick-up trucks gedragen die klaar staan om de vis naar de over heel Bali verspreide vismarkten te rijden.

Vissersboot Amed Bali  Vissersboot Amed Bali  Vissersboten Amed Bali

En toch kan je ook onder de vissers het geklaag horen. Ze krijgen veel minder geld voor hun vis nu er geen toeristen zijn. De gemiddelde Balinees heeft nu geen inkomen en dus wordt er weinig vis gegeten. En zo is hier alles en iedereen met elkaar verbonden, de hele keten lijdt onder de gevolgen van Corona.

En hier in Amed kun je aan de gezichten van de mensen zien dat ze geldzorgen en geldstress hebben. De lach is verdwenen, de ogen staan strak en ze hebben minder innerlijke ruimte voor grapjes, bij sommigen zie je zelfs regelrechte paniek in de ogen. Van bijna iedere Balinees die we hier spreken horen we hoe zwaar ze het hebben. Bali liep als een trein en die trein is krakend volledig tot stilstand gekomen.

Vissers vrouwen Amed  Vissers vrouwen Amed  Warung strand Amed

Hoe verschillend kan je met je lot omgaan

Mensen hier gaan er heel verschillend mee om. De meesten zijn trots en dragen hun lot waardig en anderen zijn regelrecht opdringerig in hun verlangen om geld te verdienen aan de buitenlanders die er nog wel zijn.

Die opdringerigheid, het gehijg vind ik niet prettig. De menselijke maat is dan meteen weg, ieder woord, iedere blik, iedere uitwisseling is er alleen maar op gericht om geld aan me te verdienen. Bij degene die zo hard z'n best doet is er geen enkele vrijheid en ik ervaar ook geen enkele vrijheid om nee te zeggen. Ik mag alleen maar ja zeggen. Ik zeg geen ja maar zo voelt het wel aan.

Paniek omdat er geen geld was

En ik snap het zo, het doet me zo denken aan de vele momenten in mijn eigen leven dat ik volledig in paniek was omdat er geen geld was en vooral ook dat er totaal geen uitzicht op geld was. Dat is met stip de meest lastige les die ik de afgelopen 17 jaar geleerd heb. Zijn en dansen met de paniek van geen geld hebben.

Wat ik heb geleerd over die alles omvattende kinderpaniek, die diepe kind-emotie is om in het oog van de storm te gaan zitten. In het oog van de storm is het stil en tijdloos en daar ligt de sleutel die toegang geeft tot de deur naar wonderen en manifestatie.

Kinderpaniek, kind-emotie, wtf dude? Let me explain. De emoties die zich van me meester maken op het moment dat er geen geld en vooral ook geen uitzicht op geld is gaan regelrecht terug naar mijn kindertijd. Niet alleen bij mij maar bij iedereen. Het level van machteloosheid en afhankelijkheid dat je dan ervaart is zo overweldigend dat het heel direct intapt op hele oude kind-emoties. Geldstress en geldpaniek zetten je 1-op1 in je default stand. Je wordt ter plekke je automaatje zonder dat je er ook maar enige grip op hebt.

En in het oog van de storm ligt dan de oplossing? Ja! Die is lastiger om uit te leggen omdat het een state of mind en een state of being is. Let me try. Om in het oog van de storm te komen, de weg ernaartoe, heb ik een aantal ingrediënten nodig. Dat zijn: vertrouwen, overgave, loslaten, ademen, gronden en een mindshift.

6 Ingrediënten

1.) Het diepe vertrouwen dat het leven bedoeld is om me te dragen en niet om me te laten vallen.
2.) Overgave aan het geloof dat het me goed mag gaan en dat het goede aan mijn kant staat.
3.) Loslaten hoe het moet gebeuren, hoe het eruit moet zien, het paniekscenario loslaten.
4.) Bewust ademen brengt me in contact met mij, met m'n kern, daar is het tijdloos daar is ook al het oog van mijn eigen storm.
5.) Gronden brengt me uit mijn mind in het nu.
6.) En een mind shift maak ik door op te schrijven of te denken over hoe ik me voel en vooral wat ik ervaar als er wel geld is.


En die 6 ingrediënten eindeloos oefenen en inslijpen net zo lang tot je opeens in het oog van de storm staat,
tot je er opeens bewust in kunt stappen als keuze, als actie.

De sleutel tot wonderen en manifestatie

En dan vind je daar de sleutel tot wonderen en manifestatie? Ja! Zodra je ‘de techniek beheerst' om jezelf in het oog van de storm te plaatsen dan zul je ontdekken dat in het oog van de storm wonderen en manifestatie tot je beschikking staan en je gereedschap zijn. Dan ben je van default naar design gegaan.

Laat ik een klein voorbeeldje noemen uit mijn eigen leven. Gisteren waren Jaldhara en ik al vroeg op pad gegaan, we wilden de vissersboten binnen zien komen op het strand. Het was een groot succes. Midden tussen de Balinezen, een drukte van jewelste en reuze gezellig. En het helpt echt als je 500 woorden Indonesisch spreekt, ze zijn dol op een praatje maken en wij ook.

Visvrouw AmedGaandeweg zien we meer en meer manden met vis voorbijkomen en ik krijg een levendige trek in nasi met verse vis als ontbijt. Dus ik vraag in welke warung kunnen we de lekkerste verse vis eten hier? Blijkt dat niet te kunnen. Deze vis wordt verkocht aan handelaren, verse vis eet je hier thuis bij een vriend. Nou kennen wij hier niemand omdat we er voor het eerst zijn, dus dat wordt geen ontbijt met verse vis.

Ik laat het plaatje wat ik zo kristalhelder voor ogen had los en we gaan verder op de brommer op zoek naar een leuk tentje om iets anders te eten. We vinden iets aan zee, gaan zitten en willen bestellen als ik opeen een ingeving krijg.

Nasi Ikan GoringIk vraag aan de kok of hij verse vis voor me wil bereiden als ik voor de vis zorg. Ja dat wil hij wel; ‘maar je kan nu nergens meer vis krijgen, de vissers zijn allang binnen zegt hij'. Ik sla z'n ‘advies' in de wind en ga op pad om verse vis te bemachtigen en ja hoor 100 meter verderop wordt net de laatste verse vis op een vrachtwagentje geladen en ik kan nog net 6 visjes kopen. The rest is history, een half uurtje later eten wij lekker nasi met verse vis.

Wat heeft dit voorbeeld nou met die sleutel tot wonderen en manifestatie in het oog van de storm te maken? Dat beeld van een ontbijtje met nasi en verse vis was voor deze beelddenker 1000% levend, ik at die nasi al, ik genoot er al van, het smaakte me al heerlijk, ik voelde me al heerlijk, dat hele romantische sfeertje van een simpel leven tussen de vissers en dan lekker genieten van hun vis midden in de levendige drukte zat al helemaal in m'n lijf. En toen ging dat schijnbaar niet door. Was ik daardoor teleurgesteld en chagrijnig? Nee, ik had veel te veel genoten van daar zijn en ik was nog helemaal vervuld en blij toen we er weggingen op zoek naar een ander ontbijtje.

En omdat ik het me iets eerder zo levendig had voorgesteld werd de manifestatie van dat hele beeld alsnog werkelijkheid. Ergens anders en iets anders dan ik me had bedacht maar wel 100% kloppend.

Abraham HicksEn de sleutel tot deze instant manifestatie was de levendige mate waarin ik het me had voorgesteld en het goede gevoel wat ik had gehouden toen het schijnbaar niet doorging. Was ik teleurgesteld en chagrijnig geweest dan was deze manifestatie er never nooit gekomen.

Dit hele kleine voorbeeldje had alle 6 ingrediënten in zich die ik eerder in deze post genoemd heb. Niet per se in die volgorde maar ze zaten er wel alle 6 in.

En kan ik dit altijd en overal? Was het maar waar. Ik leer en ik oefen iedere dag om in deze manifestatie zone te zijn en te leven. Leven is tenslotte een art form.

About the author
Wij zijn Briant Donker Curtius [1958] en Jaldhara Groeneveld [1960]. Wij begeleiden de succesvolle onderneemster die voor alles en iedereen zorgt behalve voor zichzelf. Wij doen dit in exclusieve MasterMinds en in 1-op-1 coaching. Wil jij de oorzaak, het onderliggende patroon, waarom je niet voor jezelf zorgt doorbreken? Boek dan een gratis Vrijheidsgesprek met ons in. [De link vind je onderin de footer]
Place comment

arrow_drop_up arrow_drop_down