Innerlijke Vrijheid, wat is dat nou eigenlijk echt?
27 February 2021 

Innerlijke Vrijheid, wat is dat nou eigenlijk echt?

Innerlijke Vrijheid en Innerlijke Bevrijding zijn termen die lekker bekken. We zien ze ook steeds vaker voorbij komen bij anderen nu wij die termen al een tijd actief op de kaart zetten. Dat is goed nieuws want Innerlijke Vrijheid en Innerlijke Bevrijding worden zo geïntroduceerd bij een breder publiek.

Maar er schuilt ook gevaar in het random gebruik van termen die lekker bekken. Als je de termen Innerlijke Vrijheid en Innerlijke Bevrijding gebruikt voor je marketing doeleinden zonder de inhoud te leveren die recht doet aan die termen dan verminder je de waarde van zo'n term. Dan wordt zo'n term het zoveelste lege Insta plaatje met een andere buitenkant dan de werkelijke binnenkant.

4 soorten Vrijheid

Jaldhara en ik verstaan onder Innerlijke Vrijheid en Innerlijke Bevrijding iets totaal anders dan wat de gemiddelde mens verstaat onder het gangbare en algemene begrip Vrijheid. Met name in deze Corona-tijd krijgt het begrip Vrijheid heel veel aandacht. Mensen voelen zich beknot in hun Vrijheid en voelen dat hun Vrijheid van ze wordt afgenomen.

De Vrijheid die dan bedoeld wordt gaat over de volgende 3 soorten Vrijheid:

1. Vrijheid van Denken
2. Vrijheid van Kiezen
3. Vrijheid van Handelen

En daarbij wordt de volgens ons meest belangrijke vorm van Vrijheid, de 4e Vrijheid, nooit genoemd:

4. Vrijheid van Voelen

Vrijheid van Voelen

Voor ons gaat Innerlijke Vrijheid en Innerlijke Bevrijding over werkelijke Vrijheid van Voelen. Dat is voor ons de belangrijkste van de 4 Vrijheden. Op Vrijheid van Voelen ligt onze focus in al onze podcasts, video's, coachingssessies, masterclasses en masterminds. Als er geen Vrijheid van Voelen is dan is er automatisch veel minder Vrijheid van Denken, Vrijheid van Kiezen en Vrijheid van Handelen.

Als er geen Vrijheid van Voelen is dan Voel je je automatisch beknot in je Vrijheid van Denken, Kiezen en Handelen door bijvoorbeeld die Corona maatregelen. Hoe minder Vrijheid van Voelen je ervaart en hebt hoe meer je een speelbal bent van wat er op je afkomt uit de buitenwereld. En je bent tegelijkertijd ook een speelbal van je binnenwereld, van je eigen emoties en van je eigen gedachtes.

Voelen speelt zich af in je binnenwereld en wat je overkomt, wat je meemaakt en hoe jij dat verwerkt tijdens de eerste 10 jaar van je leven heeft een levenslange invloed op je voelen. Gebeurtenissen die je na je 10e meemaakt kunnen natuurlijk ook een grote invloed op je voelen hebben maar de basis voor je Vrijheid of Onvrijheid van voelen wordt voor het overgrote deel gelegd tijdens die eerste 10 jaar.

Wij zien het dagelijks in onze praktijk, 999 van de 1000 gebeurtenissen waar Innerlijk Onvrijheid al aanwezig is of ontstaat vinden plaats tussen 0 en 10 jaar.

Voorbeeld:
Laat me je een voorbeeld geven om het meer concreet te maken. Je bent 6 en je ouders scheiden na 3 jaar schreeuwen en ruziën.  Vanaf je 3e heb je daar dus al tussen gezeten en ben je daar veel vaker als goed voor je is aan blootgesteld. Als kind heb je een incompleet zicht over de situatie, je begripsvermogen is nog beperkt, je hebt geen helikopter overview over de situatie. Het enige wat jij met je magische kind-denken voor elkaar probeert te krijgen is dat je ouders weer lief voor elkaar zijn. Met je magische kind-denken heb jij jezelf volledig onbewust en volledig onbedoeld verantwoordelijk gemaakt voor de relatie van je ouders en nu moet er is dus wel iets mis zijn met jou omdat het je niet gelukt is om hun relatie te redden. 

Ik weet het, dit is een vet cliché voorbeeld maar het is ook real, dit gebeurt, dit overkomt ieder kind in iedere denkbare vorm en op iedere denkbare manier. Het gevoel dat er iets mis is met jou, het gevoel dat je er niet bijhoort, het gevoel dat je slecht bent, dat je dom bent, dat je de moeite niet waard bent, dat je lelijk bent enz. enz. kennen we allemaal in meerdere of mindere mate.

Dat zijn typische kind gevoelens die je een leven lang met je meedraagt. En precies die kind gevoelens geven je Onvrijheid van Voelen en hebben daarmee ook een sterk beperkende invloed op je Vrijheid van Denken, Kiezen en Handelen als volwassene.

Onvrijheid van Voelen & Je Innerlijke Onveiligheid

Onvrijheid van Voelen gaat automatisch altijd samen met Innerlijke Onveiligheid. En hoe meer Innerlijke Onveiligheid je ervaart, hoe meer Innerlijke Onvrijheid je ervaart. Innerlijke Onveiligheid openbaart zich o.a. als onzekerheid, angst, twijfel, schaamte, schuldgevoelens, beperkende gedachtes, malen in je hoofd en malen in je gemoed, negatieve zelfpraat, intolerantie, boosheid, ongeduld, verlegenheid, gebrek aan eigenwaarde of zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, verslavingsgevoeligheid, perfectionisme enz. enz.

Zodra je je Innerlijk Onveilig voelt ben je en voel je je Innerlijk ook meteen Onvrij. Je Innerlijk Onveilig en je Innerlijk Onvrij voelen gebeurt altijd in je fysiologie. Voorbeelden zijn: je keel knijpt dicht, je wordt warm, je hebt een steen op je maag, je energie trekt zich terug in je hoofd, je treedt uit, je schakelt uit, je adem is oppervlakkig, je bloost, je waarneming vernauwt zich enz. enz. En wat daar bijhoort zijn beperkende gedachtes en beperkende overtuigingen over jezelf en over het leven. Er vindt automatisch een algehele vertunneling plaats in je bewustzijn. Jouw maximale vermogen om je realiteit waar te nemen wordt beperkter.

De laag van de fysiologie

Jaldhara en ik werken altijd op de laag van de fysiologie, we werken altijd op die laag van je Innerlijke Onveiligheid en je Innerlijke Vrijheid. Op die laag heb je geen taal en heb je geen actief bewustzijn. Op die laag heb je wel beelden en gevoelens. Met die beelden en die gevoelens werken we. Op die laag bevinden zich je bevroren, incomplete en onvolledig geïnterpreteerde en onvolledig gecategoriseerde kind-gevoelens.

Op die laag zitten ook je disfunctionele patronen en je valkuilen, de dingen waar je steeds maar tegenaan loopt en in vastloopt in je leven. Daar zit bijvoorbeeld je 2e en 3e scheiding, je eeuwige gedoe met relaties.

Maar dat is ook juist de laag waar, met de juiste benadering, energetische ontlading, dehypnotisatie, heling, helderheid en nieuwe begripsvorming plaats kan vinden.

Alleen op die fysiologische laag vindt diepe en blijvende Innerlijke Bevrijding plaats.

About the author
Wij zijn Briant Donker Curtius [1958] en Jaldhara Groeneveld [1960]. Wij begeleiden de succesvolle onderneemster die voor alles en iedereen zorgt behalve voor zichzelf. Wij doen dit in exclusieve MasterMinds en in 1-op-1 coaching. Wil jij de oorzaak, het onderliggende patroon, waarom je niet voor jezelf zorgt doorbreken? Boek dan een gratis Vrijheidsgesprek met ons in. [De link vind je onderin de footer]
Place comment

arrow_drop_up arrow_drop_down